Zwangerschapsbegeleiding

Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Cesar kan u helpen uw lichaam in die periode te leren kennen en goed met deze veranderingen om te gaan. Ook leert u ervaren hoe u de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan de zwangerschap kunt aanpassen.

Behandeling zwangerschapsklachten
Lage rugklachten en bekkenklachten/ bekkeninstabiliteit en bekkenbodemklachten (urine-incontinentie) komen vaak voor tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Door middel van oefentherapie leert u zelf de klachten onder controle te krijgen. Oefentherapie Cesar is gericht op het behandelen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat.


Mensen worden bewust gemaakt van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houdings- en bewegingsgewoonten aan te leren, kunt u klachten verminderen en voorkomen.  Voor individuele behandeling kun u terecht in onze praktijk (ook zonder verwijzing van de huisarts). Indien u aanvullend verzekerd bent, wordt oefentherapie vergoed door de verzekeraar.

Zwangerschapscursus Cesar  
Een cursus kan u de helpen de verschillende fasen  van de zwangerschap en bevalling met vertrouwen tegemoet  te zien. Bij ons kunt u terecht voor zowel groepslessen als privélessen.

Zwangerschapscursus groepsles  
In de groepslessen komen de volgende onderdelen aan de orde:

 • Oefeningen voor de spieren en gewrichten die veranderingen ondergaan, zoals bekkenbodem-, bil-, buik-, borst-, rugspieren en bekkenverbindingen.
 • Houding en bewegingen in het dagelijks leven (zitten, staan, lopen, bukken, tillen, omdraaien in bed etc.)
 • Oefeningen ter voorkoming van – en aangepast aan – eventuele zwangerschapsklachten.
 • Adem-, ontspannings- en concentratieoefeningen ter voorbereiding op de bevalling.
 • Perstechniek en het ervaren van verschillende houdingen om weeën op te vangen en pershoudingen.
 • Partnerles. De partner of degene die bij de bevalling aanwezig zal zijn, is uitgenodigd. Het is belangrijk dat deze ook op de hoogte is van wat er bij de bevalling gaat gebeuren en weet wat hij/zij eventueel kan doen ter ondersteuning.
 • Algemene informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
 • Oefeningen voor na de bevalling, tips en manieren van dragen en tillen van de baby.

Praktische informatie groepsles  
Het is aan te raden om ongeveer in de 6e maand van de zwangerschap met de cursus te beginnen. Er start een cursus bij minimaal  4 deelneemsters die rond dezelfde tijd zijn uitgerekend. De cursus kost € 100 en bestaat uit 8 lessen van 1 uur, de laatste les is een partnerles.

Privé zwangerschapsles Cesar  
Naast de groepsles bieden wij een korte doelgerichte les (van 2 uur) voor de zwangere en haar partner, gericht op met name de bevalling. 
Deze privéles is ideaal voor:

 • Iedere zwangere die graag alleen of samen met haar partner (of de persoon die bij de bevalling aanwezig zal zijn), zich goed wil voorbereiden op de bevalling;
 • Vrouwen die al eens eerder een cursus gevolgd hebben en het geleerde bij een volgende zwangerschap graag willen opfrissen; 
 • Vrouwen die te laat zijn voor deelname aan groepslessen.

Locatie en kosten    
De privécursus kan in de praktijk of bij de zwangere thuis plaatsvinden, zowel overdag als 's avonds.
Kosten: € 45 per uur in de praktijk of € 50 per uur aan huis.

Cursusinhoud privéles  
In 1 les wordt u zo goed mogelijk voorbereid op de bevalling: er wordt ingegaan op de verschillende fasen waaruit een bevalling bestaat. De verschillende soorten weeën en houdingen om weeën op te vangen, ontspanning, ontsluiting, pers- en ademhalingstechnieken met alle bijbehorende informatie. Uiteraard is het mogelijk de les aan te passen aan individuele vragen en wensen van de deelneemster.
Wanneer?: tot uiterlijk 3 weken voor de uitgerekende datum.

Deze website maakt gebruik van cookies om de werking van de site te optimaliseren. Tijdelijke cookies worden bij beëindiging van de sessie verwijderd.
Ok